Brkinski kotel

Prava posebnost je brkinski slivovec, domače žganje odličnega okusa in arome, ki ga kuhajo v posebno oblikovanih bakrenih »brkinskih kotlih« s kapo za vodo.


Za proizvodnjo brkinskega slivovca se uporablja poseben brkinski kotel, ki ima 150-letno tradicijo in je najbolj razširjen na območju med Snežnikom, Slavnikom in Vremščico. Brkinski kotel je podoben običajnemu kotlu, razlika je v kapi oziroma deflegmatorju, ki je pri brkinskem kotlu hlajen z vodo. Bakrena kapa ima dve komori, v notranji ali kondenzacijski sezbirajo in utekočinijo hlapi, ki po žlebu iztekajo iz kape. Zunanja posoda pa je pravzaprav zbiralnik za hladilno vodo, ki hladi kondenzacijsko komoro. Prednost brkinskega kotla je boljša kondenzacija tako aromatskih spojin kot alkohola. Ta kotel daje boljši izkoristek alkohola in tudi aromatskih spojin.

Koledar dogodkov

< junij 2019 >
p t s č p s n
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930