Vasi v Parku Škocjanske jame

Najvidnejši položaj visoko nad ponorom Reke pripada vasi Škocjan z znamenito cerkvijo sv. Kancijana (1607). Kamnite hiše in in cerkev so razporejene okoli vaškega jedra.

Znotraj Parka sta še vasici Betanja in Matavun, kjer je sprejemni center za obiskovalce.

Zemljevid


Vas BetanjaVas Matavun

V vasi Matavun se nahaja informacijski center Regijskega parka Škocjanske jame.

Vas Škocjan

Vas Škocjan je gručasto naselje, ki leži na vzpetini, obdani s prepadnimi stenami, z dveh strani. S cerkvijo sv. Kancijana, po katerem sta jama in vas dobila ime, ima izjemno veduto. Škocjan naj bi bil poseljen že v prazgodovinski dobi, nedvomno tudi v antiki in srednjem veku. Danes je vas sklenjeno pozidana, vaške ulice se navezujejo na osrednji trg s komunskim vodnjakom, župniščem in staro šolo, v kateri je sedež Turističnega društva Škocjan.

Betanja

Gručasto vasico, ki leži v zavetrni legi, na terasi ob robu male doline tik pod Škocjanom, sestavlja vsega pet domačij: Šimcovi, Strmolinovi, Kuntovi, Betancovi in Kaščakovi. Prevladujejo zaprte, s kamnitimi zidovi obdane stavbe kraškega tipa z vodnjakom (štirno) sredi dvorišča (borjača).Strehe so dvokapne, večinoma pokrite s korci. Objekti so oblikovani tradicionalno: številne kamnite vratne in okenske odprtine so obdane z obdelanimi kamnitimi okvirji, imenovanimi jerte, vrata (portoni) so lesena, okna pa imajo lesena polkna (škure) in železne križe.

Koledar dogodkov

< maj 2020 >
p t s č p s n
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031