Krožna pot po Krasu in Brkinih

Kolesarjem - največ je tistih z gorskimi in treking kolesi - ponujamo krožno pot po Krasu in Brkinih, nekakšen divaški kolesarski krog.


Zemljevid: Divaški kolesarski krog

Če po tem krogu (oziroma bolj krompirju, če si potek ogledamo na karti) začnemo kolesariti na železniški postaji v Divači (saj se je prijetno in tudi okolju prijazno pripeljati na izhodišče z vlakom), krenemo iz Divače po stranski cesti do Dolnjih Ležeč, od tam pa do Matavuna (Škocjanskih jam).

Lokalna cesta nas skozi Dane, Pared in Kačiče pripelje do ceste proti Rodiku, kjer zapeljemo v sosednjo občino Hrpelje-Kozina in v njej ostanemo vse do Artviž vrh Brkinov, kamor nas pripelje gozdna cesta iz Rodika.

Sledi čudovit spust po asfaltni cesti mimo Mislič in Varej do Barke, kjer zapeljemo na gozdno cesto, po kateri se spustimo v Vremsko dolino.

Skozi Škoflje in Famlje se usmerimo proti severu, po stari cesti kolesarstvo 3čez Gabrk pod Vremščico do Senožeč. Tam poiščemo stransko cesto do Laž, od koder nadaljujemo do Golega vrha, kjer se odpre pogled na Vipavsko dolino (katere zgornji del pripada občini Divača).

Stara cesta nas skozi gozdove pripelje do Dolenje vasi. Ob avtocesti zapuščamo Senožeško podolje in se pod Čebulovico vrnemo na izhodišče v Divači. Celotni krog je dolg 59 km, če pa je preveč za enkrat, ga lahko razdelite na dva manjša kroga, južnega v Brkine in severnega v Senožeško podolje. Za zahtevnejše so dodani še izleti, ki podaljšajo krožno divaško pot:okoli Vremščice, v dolino Padeža in do Lokve.

Koledar dogodkov

< julij 2020 >
p t s č p s n
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031