Narava

Kultura

Kulinarika in nastanitve

Aktivna doživetja

Poklon Janezu Hočevarju

V petek, 7.7., od 20.30 dalje se bomo v Muzeju slovenskih filmskih igralcev poklonili filmskemu, televizijskemu in gledališkemu igralcu Janezu Hočevarju.

Le kdo se ne spomni njegovih sproščenih nastopov na filmu in televiziji, s katerimi navdušuje vse od konca šestdesetih let. Naj bo v serijah za otroke (Naočnik in Očalnik, Štirideset zelenih slonov, Čisto pravi gusar) ali odrasle (Mali oglasi, Dekameron, Naša mala klinika), v razvedrilnih nastopih za akcijo Podarim dobim ali v kultnem celovečercu Butnskala (Franci Slak, 1985) – Janez Hočevar je svoj občutek za humor zmeraj odmerjal s pravo mero stilizirane komike in spontane duhovitosti. A skozi vso kariero je redno nastopal tudi v dramskih vlogah v vseh žanrih in do danes upodobil že več kot 60 filmskih in televizijskih likov.

Njegov bogat televizijski in filmski opus bomo na Poklonu pobliže spoznali v pogovoru s Hočevarjem, ki ga bo vodila igralka Sara Gorše. Anja Banko pa bo predstavila ob tej priložnosti izdano knjižico o njegovi filmski poti. Sledila bo projekcija filma Kavarna Astoria (Jože Pogačnik, 1989), s katero bomo otvorili letošnjo sezono letnega kina v muzeju. V Kavarni Astoria je Hočevar odigral svojo do zdaj najbolj dovršeno filmsko vlogo, saj je tragično življenjsko usodo kavarnarja izkoristil za natančno niansirano upodobitev sključenega človeka v tihem boju z nepravičnim svetom. Zanjo je bil na filmskem festivalu v Pulju nagrajen z zlato areno za glavno moško vlogo, na Tednu domačega filma v Celju pa je postal igralec leta.

Dogodek bo zaokrožil glasbeni nastop zasedbe Funk Fact in druženje ob prigrizku in izbranih vinih.

Za obiskovalce iz Ljubljane bo ob 19. uri organiziran brezplačni prevoz z avtobusom, ki vas bo po prireditvi pripeljal tudi nazaj domov. Prosimo, da svojo prisotnost na avtobusu potrdite do 6. julija na naslov press@kinoteka.si.

 

PROGRAM

Borjač Muzeja slovenskih filmskih igralcev

20.30

Slavnostni nagovor

Janez Hočevar – pogovor z igralcem

 

Letni kino Muzeja slovenskih filmskih igralcev

21.30

Projekcija filma Kavarna Astoria (Jože Pogačnik, 1989)

 

23.15

Glasbeni nastop zasedbe Funk Fact

Druženje ob prigrizku in izbranih vinih

 

V primeru dežja bo prireditev potekala v dvorani Rudnik-Vreme v Famljah.

 

Foto: arhiv Slovenske kinoteke


01.07.2023

Aktualno

Vse objave