Narava

Kultura

Kulinarika in nastanitve

Aktivna doživetja

O nas

Čeprav skromna po obsegu, le slabih dvajset kilometrov je od skrajne severne do skrajne južne točke, je občina Divača polna raznolikosti, ki jih prinaša lega na prehodu od morja v hribovito notranjost. Tu se mešajo tople južne sapice z viharnim severnim vetrom, znamenito burjo. Velik del pripada apnenčasti planoti Kras, kjer ne manjka značilnih kraških pojavov, ki so slavo te pokrajine ponesli širom po svetu.

Tu najdemo veličastne Škocjanske jame, vpisane na seznam svetovne dediščine Unesco, slikovite udornice, vrtače, škrapelje in žlebiče, ki jih voda počasi dolbe na poti v podzemlje kraške planote.

Pravo nasprotje so zeleni, gozdnati hribi Senožeških brd, čudovita Vremščica in Brkini, ki s svojo razgibanostjo obrobljajo planoto.

V tej naravni raznolikosti je bil vse od prazgodovine prisoten človek, ki je iskal poti od morskih obrežij v notranjost celine. Sprva si je našel zavetje v jamah, si kasneje zgradil gradišča, utrjena naselja vrh varnih vzpetin, in se končno ustalil v vaseh, iz katerih še danes veje pridih preteklosti. To niso mogočni spomeniki nekdanjih in današnjih kultur, to so drobni biseri, ki sodobnemu popotniku prepogosto ostanejo skriti.

Vabimo vas, da zavijete z glavnih poti in se podate v manj znane kotičke, kjer se preteklost prepleta z bogastvom ohranjene narave. Odkrivate jih lahko med prijetnimi sprehodi ali med vožnjo s kolesom po mirnih poteh, jih raziskujete na konjskih hrbtih ali doživite iz zraka. Pustite se zapeljati umirjeni pokrajini, bujni cvetani in kraškim pojavom, konec dneva pa slastnim dobrotam naše kuhinje.